Ari tu,
Cik Nad kata kejernyer diumah memasak.....
Maklumlah....dah nak hujung tahun ni kan cik Nad....kikiki
Buat Cik Nad,
Palnning kener steady.....
Pengalaman perlu dicari....
Hari bahgia khabarnya sudah dipatri...
Muke pun kian berseri....
Inai tercetak dijari jemari....
Cincin terikat manis berseri.....
Hantaran tersusun cantik sekali...
Sedia dibalas bakal suami....
Jantung berdebar kencang sekali...
Maklumlah sejarah tercipta bergelar raja sehari....
Kalau tak kuat maunyer kencing berdiri....
Kene pulak time bersalam ngan Tok Kadi...
Pergggggggghhh....sabar Cik Nad....
Jangan dibiar air mata mengalir d' pipi....
Nanti marah Mak Andam make upnyer x jadi....
Maklumlah terlalu heppy
Fantasi menjadi realiti....
Hidup berumah tangga ni Cik Nad....
Bukan mudah bergelar isteri.....
Makan minum 'abang' jangan dibiar sepi...
Bertolak ansur sudah pasti.....
Jangan dok bergaduh cam Norman-Abby....
Buat Cik Nad,
Jika semuanya menjadi realiti....
Ada adiah daripada al-Baehaqie....
Adiah bese-bese jer maklumlah kiter lom bergaji....
Ni ha....ader sedikit resipi.....
Boleh dpraktik time2 cuti ni.....
Manela tau blh jadi pnambat hati suami.....
Bahagia idup senang di hati.....
Hari-hari Cik Nad jugak sengih nampak gigi....
Cube erk resipi ni....
Susah-susah kiter tolong cari.....kikiki......
Selamat mencuba jangan fade-up kalu xjadi...
Blh cuba banyak kali.....
Hidangan istimewa daripada al-Baehaqi....
Pasta Kentang Brokoli
Bahan :
100 gram pasta bentuk penne atau macaroni, rebus matang
150 gram kentang bulat kecil, rebus matang
150 gram daging ayam asap, siap beli, iris
250 gram brokoli
50 gram keju mozzarella, iris
Saus :
2 sdm margarin
1/2 buah bawang bombai, cincang
3 sdm tepung terigu
250 ml susu cair
50 ml krim kental
1 sdt garam
1/2 sdt merica bubuk
50 gram keju cheddar, parut
1 butir telur
Cara Membuat :
1. Siapkan pinggan wadah alumunium, ukuran 15x12x5 cm, olesi dengan margarin.
2. Saus: panaskan margarin, tumis bawang bombai hingga layu. Masukkan tepung terigu, aduk rata. Tambahkan susu cair, krim kental, garam, dan merica bubuk, aduk rata hingga menjadi saus yang kental,tambahkan keju parut, aduk rata.
3. Penyelesaian : tata dalam wadah, macaroni, ayam asap, kentang kukus, dan brokoli, tuangkan saus, lalu tata keju mozzarella
4. Panggang dalam oven dengan temperatur 180 derajat Celcius selama 15 menit, angkat.
5. Sajikan hangat.
Huzarensla
Bahan :
1/2 buah (90 gram) timun jepang, buang biji, potong kubus
1 sendok teh cuka
1 sendok makan gula pasir
1 buah (150 gram) kentang, rebus, potong kubus, goreng
1 buah (100 gram) apel malang, kupas, rendam air garam
1/2 buah nanas, potong kubus
1 buah (90 gram) wortel, potong kubus, rebus
8 buah buncis, potong 1 cm, rebus
2 lembar daging burger, potong-potong
6 lembar daun selada, potong-potong
Bahan Dressing :
100 gram mayones
1 sendok teh air jeruk
1/4 sendok teh garam
1/4 sendok teh gula pasir
1/4 sendok teh merica bubuk
Cara Membuat :
1. Aduk timun jepang dengan cuka dan gula. Diamkan di dalam lemari es sampai layu. Sisihkan.
2. Aduk rata bahan dressing.
3. Tata kentang, apel, nanas, acar timun, wortel, buncis, daging burger, dan daun selada.
4. Tambahkan dressing. Aduk rata. Sajikan untuk suami.....
Kentang Goreng a la Jerman
Resep ini aku dapatkan dari teman jerman aku, Abu Handalah... Yang paling mengesankan buat aku adalah, cara menggoreng kentang dengan minyak seminimalis mungkin.
Bahan/ bumbu:
- 200 gram kentang, kupas, cuci, potong dadu
- 1 siung bawang putih, keprek, iris halus
- 1/2 bawang bombay, iris kotak
- 1 butir telur ayam
- 1 sdm minyak goreng
- garam secukupnya
- merica/lada bubuk secukupnya
Cara memasak:
- panaskan wajan, masukkan minyak goreng
- goreng kentang sedikit demi sedikit sampai matang dan warna kecoklatan
- bikin ruang kosong di tengah wajan, tumis bawang putih dan bawang bombay sampai harum
- aduk-aduk supaya tercampur dengan kentang
- tambahkan garam dan merica bubuk, aduk2
- pecahkan telur ayam diatas kentang, aduk2
- masak sampai matang
- angkat, sajikan bersama ayam goreng dan lalapan
The Technician Chronicles Who are These Tech Sorcerers?
-
The Technician Chronicles: Who are These Tech Sorcerers? Before we dive
into the intricate workings of a technician’s world, let’s get to know them
a bit...
6 months ago
3 comments
A'ah, mmg aku nak kawen ujung taun
Tapi,
ujung taun BERAPA tak tau lagi
haha.pandai ja gosip2 liar nih.haha.
p/s: aku try resepi ko, abih food poisoning satu umah.har3
aish.....
tuan bagi resipi jan lupo plak kalu menjadila...
ha3..
eh....ni bkan gosip.....ni btl2.....kih3...
tkut jtuh sham ke cik nad???...kui3
ye la album i baru release, filem masih kat panggung lagi, kang tak box office pulak, i kena jaga saham nie (jwapan artis..)
Post a Comment