Putus Asa Adalah Tembok Berlin....Robohkan Ia....Kelak Kejayaan Akan Menyusul...

| 1 comments
]

Salam…..0 hingga 6000…..itu tajuk aku untuk tulisan ini. Tentu teman-teman tertanya apa makna disebalik tajuk itu?...hu3....ada maksudnya....0 itu aku lambangkan permulaan aku dalam gelanggang debat....ya! aku bermula daripada kosong, bermula pada pertandingan Debat NC UPSI 2008 itulah titik awal permulaan aku dalam gelanggang debat. Kosong!....maksud aku, teknikal, taktikal, struktur, gaya, idea konsep, mind clock dan macam-macam lagi yang berkait dengan debat adalah kosong dalam jiwa aku. Semuanya bermula umpama kertas kosong....sepatah haram pun aku tak tau perihal debat!....tapi....bermula dari 0....aku belajar, belajar dan terus belajar apekebendenyer debat ni....sehinggalah aku sampai di tahap persaingan merebut angka 6000....simbol debat integriti....debat ketiga diluar kampus aku sertai...langkah aku dalam dunia debat ini bukanlah bermula daripada angka 6000/apa-apa angka kecuali kosong....tapi...takdir tuhan....aku melangkah sedikit demi sedikit untuk persaingan ke angka 6000 itu....terlalu fantasi rasanya untuk aku mencapai angka itu....terlalu kerdil rasanya untuk aku merampas angka itu daripada broder nizam & da geng UiTM 1.....terlalu banyak rasanya kelemahan untuk ditampung .....bermula dari kosong hingga 6000.....

malam dinner talk wif nc utm...

impian ada....makbulnya belum tiba.....bila?....entahlah....itu takdir Yang Esa.....hanya mendamba....harapan tak kunjung tiba.....mungkin ada....mungkin tiada....peluang di pentas perdana....berserah pada-Nya....kita hanya manusia biasa....tiada yang istimewa....selain daripada restu dan tentuan-Nya....namun tak mengapa....untuk berada diaras ini pun.....syukur tak terkata.....tak terlintas di kepala....tak dirancang diduga....tak tergambar dimata.....hati hanya mampu berkata.....alhamdulillah pujian untuk-Nya....

baru sampei d UTM da....

6000....itu adalah tanda harga bagi sekeping cek yang tertera diatasnya JOHAN DEBAT PERDANA INTEGRITI ANTARA UNIVERSITI AWAM MALAYSIA 2009!!!!....ha3....maksud aku...pentas finallah!!!.....aku percaya..tiada manusia yang menyertai debat or apa-apa pertandingan menolak untuk ke pentas akhir....sama juga dengan manusia bernama al-Baehaqie....aku maukan pentas itu....aku maukan pentas itu untuk aku jadikan tapak permulaan pentas-pentas seperti itu dalam pertandingan yang lain.....perghhh!!!...angan-angan mat jenin ka ni???....tidak bukan???...sebab...tiada apa yang mustahil dalam dunia ini....kecuali bangkit daripada kematian....itu adalah mustahil....tapi...pentas akhir...tidak mustahil bukan??...

Team bravo!!!....JOHAN AL-BAEHAQIE KAZA & HAIRI....

Namun...pentas akhir itu...angka RM 6000.00 itu tidak termakbul kali ini....bahkan RM 1000.00 (PASUKAN TERBAIK LIGA), TEMPAT KETIGA (RM 2000.00), 1000.00 (PENDEBAT TERBAIK PERTANDINGAN AKHIR) dan NAIB JOHAN (RM 4000.00) semuanya bukan ditakdirkan menjadi rezeki UPSI....isk3 sedey2....tapi tak mengapa....walaupun aku dan teman-teman yang lain tidak dapat menggapai angka-angka tersebut, ada sesuatu yang aku bangga dengan team UPSI. Sudah semestinya akan aku ingati sampai bila-bila. Sesuatu yang aku, JOHAN, KAZA, HAIRI dan team UPSI tidak pernah terjangka adalah kejayaan untuk menumbangkan CHAM ROYAL 2008!!!! UPM!!!....aku tak pernah terlintas untuk menikmati kejutan ini....memang...dalam debat apa-apa saja boleh berlaku....namun...untuk pengalaman baru kali ketiga bertempur dengan jagoan debat dari universiti lain adalah suatu yang ajaib untuk menumpaskan CHAM ROYAL!!....hu3....teringat pulak aku dengan kata-kata KAZA.....BAIHAQI, JOHAN, HAIRI!!! TQ....sukenyer aku!!!....ha3...seronok betoi kan....hmmm...satu bukti...dalam debat....tiada yang mustahil...

*UPSI 2 VS UKM 2=kitorang ler menang....ho3

Then....kejutan kedua....team aku….UPSI 2 (BAIHAQI, JOHAN, KAZA & HAIRI) yang baru pertama kali digabung jalinkan berjaya menduduki ranking kedua terbaik selepas tamat peringkat saringan....untuk berada diatas team superstar lain seperti UIAM,UPM, UM, UKM dan lain-lain universiti adalah suatu yang tidak pernah aku bayangkan...walaupun ada yang berpendapat nasib dan standard perlawanan banyak mencorakkan kedudukan ranking....namun bagi aku...tiada perbezaan pun dalam mana-mana pasukan...dalam debat....macam aku cakap tadi...apa-apa pun boleh jadi....tak kisahlah...realitinya, ranking kedua sesuatu yang menakjubkan bagi aku....bukan niat untuk membangga diri..namun dengan ukuran standard team UPSI 2 yang tak gah dari segi nama, prestij dan populariti....team ini masih mampu menyelitkan diri diranking kedua dicelah-celah pasukan gergasi yang lain....lihat ranking dibawah....8 pasukan terbaik ke suku akhir....hanya satu sahaja pasukan dihujungnya tertulis nombor 2....hihii....sendiri pahamlah!!!....kui3...

JOE JAMBUL, BAE PITT & HAIRI CHANG...KAZA(g uut time ni)...team bravo!!!

Ketiga....kejutan laluan ke pentas akhir....bukan mudah untuk mana-mana pasukan underdog seperti team UPSI 2 mendapat laluan adil untuk ke pentas akhir....maksud aku...diluar daripada laluan pasukan pilihan seperti UIAM, UiTM & UPM yang merupakan penyandang dan mantan jagoan CHAM ROYAL....namun...adat debat...kadang-kadang kita merasakan kes kita sudah cukup kuat untuk menang....seperti ayat aku semasa perlawanan menentang team MUNIRAH (motiff...kikiki)....” Prinsip keadilan semulajadi berlandaskan Undang-Undang Kelaziman (Common Law) yang disedut daripada sistem kehakiman Westminster telah menggariskan prinsip Nemo Judex in Causa Sua bermaksud, seseorang tidak boleh menjadi hakim/menghakimi perkara berkaitan dirinya sendiri”….hanya hakim yang layak menentukan kedudukan kita….kami tersingkir dengan kekalahan sangat tipis…..walaupun dalam hati kecil aku mengatakan….kitorang boleh menang….tapi tak mengapa…rezeki itu di tangan tuhan….terima seadanya….

(cik nad junior....check jumpa deer d game 4....ha3...masin mulut ang...UPSI 2 VS UM 1=UPSI 2 MENENG....)

Akhir kalam…..terima kasih buat semua yang bersama dengan amber di UTM selama 3 hari.....pakcik driver bus (thanks bawak kitorang ronda-ronda Danga Bay/walaupun hanya berpandukan signbord), kak NADI, kak AINI, AS, SUHAIMI (thanks atas bantuan anda!!!), kak MATON, kak BIBDIN, KAMA, ABU (team UPSI 1/thanks atas sokongan anda!!!) & JOHAN, KAZA & HAIRI (team UPSI 2/ thanks atas kerjasama kalian/konsistensi/chemistry/idea/joke anda!!!)....& ”tok-tok guru” sekalian....tq very much!!!

Tak lupa....tahniah untuk UiTM khasnya buat broder NIZAM BAKERI!!!....anda sememangnya terbaik dikalangan terbaik dan tanpa keraguan anda adalah terbaik...buktinya.....lu olang makan besau 7-0 bantai itu UKM 1 looo....hu3....hopefully....UPSI pon boleh bikin ini macam one day haa....buat pendebat UPSI....go on...teruskan mencipta kejayaan untuk kelab!!!....team debat FOMCA & PERPADUAN....good luck!!! & chaiyo!!!

Esok.....anak-anak murid aku di SMK MERAPOH siap sedia menunggu....kih3.....baru nak start ROS daaa.......selamat bercuti buat al-Baehaqie......kikiki...

PERTANDINGAN DEBAT PERDANA INTEGRITI ANTARA UNIVERSITI AWAM MALAYSIA 2009

RANKING PASUKAN (PERINGKAT SARINGAN)

BIL PASUKAN MENANG JURI MARKAH

1 UITM 1 6 18 4791
2 UPSI 2 5 13 4644
3 USM 1 5 12 4766
4 UTM 1 4 14 4714
5 UIAM 1 4 13 4776
6 UUM 1 4 13 4700
7 UKM 1 4 13 4773
8 UPM 1 4 12 4669
9 UIAM 2 4 12 4789
10 UPSI 1 4 12 4646
11 UPM 2 4 11 4643
12 UITM 2 4 10 4618
13 USIM 2 3 12 4684
14 USM 2 3 11 4587
15 UMT 2 3 11 4660
16 UKM 2 3 10 4717
17 UPNM 1 3 10 4586
18 UM 1 3 9 4631
19 UMS 2 3 8 4668
20 USIM 1 3 8 4683
21 UMS 1 3 8 4634
22 UMP 1 3 7 4648
23 UPNM 2 2 7 4638
24 UMT 1 2 6 4592
25 UTHM 1 2 7 4637
26 UMP 2 2 7 4616
27 UNITEN 2 7 4531
28 UM 2 2 7 4596
29 UDM 1 2 6 4537
30 UTEM 2 2 6 4569
31 UTHM 2 2 5 4614
32 UTM 2 2 5 4583
33 UDM 2 2 5 4526
34 UNITEN 1 3 4510
35 UUM 2 1 3 4534
36 SWING 0 3 4472

*UPSI 2 (JOHAN,BAIHAQI,KAZA & HAIRI)

BIL PERLAWANAN JURI PEMENANG PENDEBAT TERBAIK

1 UPSI 2 VS UPSI 1 0-3 UPSI 1 SITI HABIBAH
2 UPSI 2 VS UTHM 1 3-0 UPSI 2 JOHAN
3 UPSI 2 VS UKM 2 3-0 UPSI 2 BAIHAQI
4 UPSI 2 VS UM 1 3-0 UPSI 2 JOHAN
5 UPSI 2 VS UTM 1 2-1 UPSI 2 BAIHAQI
6 UPSI 2 VS UPM 1 2-1 UPSI 2 BAIHAQI

SUKU AKHIR 1

BIL PERLAWANAN JURI PEMENANG PENDEBAT TERBAIK

1 UiTM 1 VS UPM 1 5-0 UiTM 1 KHAIRUL NIZAM (UiTM 1)
2 UIAM 1 VS UTM 1 1-4 UTM 1 NUR HIDAYAH (UTM 1)

SUKU AKHIR 2

BIL PERLAWANAN JURI PEMENANG PENDEBAT TERBAIK

1 UPSI 2 VS UKM 1 2-3 UKM 1 BAIHAQI (UPSI 2)
2 USM 1 VS UUM 1 3-2 USM 1 ZAKIAH SETU (USM 1)

SEPARUH AKHIR

BIL PERLAWANAN JURI PEMENANG PENDEBAT TERBAIK

1 UiTM 1 VS UTM 1 5-0 UiTM 1 KHAIRUL NIZAM (UiTM)
2 UKM 1 VS USM 1 4-1 UKM 1 KHALIS (UKM 1)

AKHIR

BIL PERLAWANAN JURI PEMENANG PENDEBAT TERBAIK

1 UiTM 1 VS UKM 1 7-0 UiTM 1 KHAIRUL NIZAM (UiTM)

1 comments

Adi Muslim (I LOVE ISLAM) said... @ May 20, 2009 at 6:00 AM

TAHNIAH BAE!!!!

Post a Comment

Video Rasmi Mr. Diktator

Karya C' Diktator


Get your own Poll!
bT*xJmx*PTEyMjYyOTc2MDY1MTUmcHQ9MTIyNjI5Nzc5Mjc1MCZwPTUzMTUxJmQ9Jmc9MSZ*PSZvPWJhZGM4OGU5YTlkMTQyNjI5YzhlZTJlY2VlYTg1MWZk.gifbT*xJmx*PTEyMjYyOTY3NDY4NzUmcHQ9MTIyNjI5Njc5NTEwOSZwPTUzMTUxJmQ9Jmc9MSZ*PSZvPWJhZGM4OGU5YTlkMTQyNjI5YzhlZTJlY2VlYTg1MWZk.gif
xslide1.gif xslide2.gif xslide42.gif
xslide1.gif xslide2.gif xslide42.gif
tracking.php?id=916865 Ce service est offert par bloguez.com : Pour la création de

pilihan blogger

ubat tidurrr....zzzz